Blog

Eigen reportage: kleine ondernemers op de mercado in Lima, Peru

Iedere keer als ik op familiebezoek ben in Lima, ga ik op zoek naar waar het gebeurt. In 2018 maakte ik deze fotoserie op de plaatselijke mercado, een overdekte markthal met kleine kraampjes van lokale ondernemers. Ik loop er graag rond om te zien wat er interessant is om te fotograferen. Of liever: wie er interessant is.

Eigen reportage: kleine ondernemers op de mercado in Lima, Peru

Onderwerp en omgeving komen samen

In Peru is het bezoeken van de markt onderdeel van het dagelijks leven. Met je volle boodschappentassen schuif je aan bij een barretje en bestelt een shake, die vers voor je gemaakt wordt. Ondernemers en klanten kennen elkaar en maken een praatje. Mensen drinken er ’s ochtends een kopje koffie en kijken ’s avonds samen voetbal.

In deze levendige setting ga ik op zoek naar beelden waarin alles samenkomt. Ik let op mensen die opvallen door hun energie en positieve uitstraling, en zoek het moment dat ze perfect samenvallen met hun omgeving. Als ik zo’n moment zie, stap ik op iemand af met mijn camera. Met mijn 35mm lens wordt ik gedwongen dichtbij de persoon te staan. Waardoor het een persoonlijk beeld wordt.

Een tijdsbeeld vastleggen

Steeds als ik terugga naar Lima, ziet de mercado er anders uit. Peru is in ontwikkeling en dat is te zien aan de kraampjes en de mensen. Het meisje op de foto heeft een eigen bar met verse sappen, en komt oorspronkelijk uit Venezuela, zoals de laatste jaren veel kleine ondernemers op deze markt.

Iedere keer als ik er kom met mijn camera, kan ik een ander tijdsbeeld vastleggen. Het is mijn manier om contact te maken met de mensen, maar ook om een positief beeld van Peru te laten zien.

No items found.